100 jaar geleden  was in de Verenigde Staten de productie en verkoop van alcoholische dranken verboden, tijdens de zgn. drooglegging (1919-1933). ‘Moonshine’ was de naam die de boeren gaven aan hun illegaal gedistilleerde drank, waarmee ze schroefdeksel potten, ‘Mason Jars’, vulden. Ze verkochten die aan smokkelaars, de zogenaamde ‘bootleggers’. Dankzij de Mason Jars konden de smokkelaars zich voordoen als ‘normale’ handelaren. Edward ‘Spike’ O’Donnell, was een van de hoofdpersonen in het gouden tijdperk van de moonshine in Chicago.

Lusthofstraat
In de Lusthofstraat is ongeveer een maand geleden ‘O’Donnell Moonshine NL’ geopend. Christopher Lewis werd door O’Donnell Berlijn naar Nederland gestuurd om de moonshine hier aan de man en vrouw te brengen. Hij koos voor Rotterdam, na ook Amsterdam gezien te hebben. De Lusthofstraat stal zijn hart.

Christopher heeft al wat omzwervingen achter de rug. Afkomstig uit de staat Indiana in de USA ging hij acht jaar geleden, 21 jaar oud, eerst naar België om onder meer theologie en religiewetenschappen te studeren aan de  Katholieke Universiteit in Leuven. Hij verbleef vervolgens een jaar in Turkije(!). Vandaar ging hij voor de eerste keer naar Nederland en daarna naar Berlijn om te werken voor het bedrijf Clash! Clash! Exchange & Learning is een Nederlands-Duitse organisatie die gespecialiseerd is in interculturele, internationale en educatieve uitwisselingsprojecten. Aan dat werk kwam in maart van dit jaar plotseling een einde, begrijpelijkerwijs, door de uitbraak van covid-19.

Spirits
O’Donnell Moonshine in Berlijn wilde vertegenwoordigd zijn in Nederland. Christopher solliciteerde en werd aangenomen. Wat daarbij geholpen heeft is dat hij tamelijk goed Nederlands spreekt en zeker goed begrijpt. Dat heeft hij te danken aan zijn verblijf in Leuven en aan zijn Nederlandse vrouw Annalie. Hij woont met haar nu in Rotterdam. Had het ook iets te maken met ‘spirits’ dat in zijn geboorteland ook sterke drank betekent?

De wand aan de linkerzijde in O’Donnell Moonshine NL in de Lusthofstraat wordt helemaal in beslag genomen door de 70 cl potten met schroefdeksel, de traditionele ‘Mason Jars’, gevuld met verschillende soorten moonshine, zoals Tough Nut,  Sticky Toffee, Roasted Apple, Bitter Rose, Wild Berry en de kleurloze High Proof. Het geheel biedt een kleurige aanblik. Behalve de kleurloze High Proof worden alle dranken aangeduid als ‘likeur’. Vermoedelijk komt dat door het Amerikaanse begrip ‘liquor’ dat alcoholische drank betekent. De Nederlandse likeuren zijn toch wat anders, nl. zoet van smaak en met ca. 22% alcohol. De moonshine is niet per se zoet en er zit doorgaans 25% alcohol in, behalve de Roasted Apple 20% en de High Proof 50%. Alle O’Donnell moonshine wordt op basis van tarwe gemaakt, zijn veganistisch, glutenvrij en vrij van kleurstof.

Cocktails
Wat kan je met de moonshine? Uiteraard puur drinken, eventueel met ijs maar voor cocktails en longdrinks is de moonshine ideaal. Als je het zo gebruikt, doe je er lang mee. Een flink aantal recepten zijn al te vinden in een brochure in de winkel, die je kunt meenemen. Lekker om in huis te halen voor de feestdagen. Betaalbaar? Ja, voor 24,90 neem je een ‘jar’ mee. Het is handig om het schenkdekseltje à 2,90 erbij te nemen.

Geopend tijdens lockdown: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur.

Bezorging
Alle producten zijn ook online te bestellen: odonnell.nl 18+. Je kunt laten bezorgen of afhalen.
De verzendkosten voor de lezers van De Ster zijn gratis tot 19 januari maar alleen bij gebruik kortingscode: DESTER

O’Donnell Moonshine NL 
Lusthofstraat 33A
3062 WB Rotterdam (Kralingen)
Christopher Lewis
0630-350244
christopher@odonnell.nl
odonnell.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.