Gaat u mee een Blokkie Om?

Kralingen – Heeft u ze al gezien? De gekleurde blokjes op de stoep in Kralingen? Dat zijn de nieuwe Blokkie Om-routes: wandelingen voor mensen die weleens iets vergeten. Zo kunnen zij toch een ommetje maken zonder te verdwalen.

Mensen die af en toe iets vergeten, hebben soms ook moeite om de weg te vinden in hun eigen wijk. De nieuwe Blokkie Om-routes in Kralingen helpen hen daarbij. De wandelingen zijn ontwikkeld door studio Gerjanne van Gink, op initiatief van gemeente Rotterdam.

Het gaat om een proef, in 2023 bekijkt de gemeente of de gekleurde straatstenen het gewenste effect hebben. In Overschie werd al eerder een Blokkie Om-route uitgezet.

De Blokkie Om-routes zijn overigens niet alleen een geheugensteuntje voor mensen die kampen met vergeetachtigheid. De gekleurde stenen herinneren andere weggebruikers er ook aan dat er mensen zijn die wat meer tijd nodig hebben om bijvoorbeeld bij een winkel te komen. De gemeente hoopt dat dit voor meer begrip zorgt.

Routes
De route in Kralingen loopt in drie ‘rondjes’. Zo komen wandelaars altijd terug op de plek van vertrek. De route is herkenbaar aan de gekleurde blokken die om de 8 meter op de stoep zijn te vinden.

Het gaat dus om drie routes: een gele, groene en een blauwe. Deze zijn los te bewandelen. Maar ze lopen ook als soort ‘krakelingen’ in elkaar over.

‘Blokkie Om’ voert wandelaars langs plekken in Kralingen die veel worden gebruikt. Waaronder dus winkels, maar ook bijvoorbeeld de belevingstuin naast De Nieuwe Plantage.

Toegankelijker
De gemeente gaat de routes op sommige plekken nog wel een stukje toegankelijker maken. Zodat ook mensen in een scootmobiel, rolstoel of met een kinderwagen de wandelingen makkelijk kunnen maken. Zo maakt de gemeente de stoep op sommige plekken wat vlakker. Ook komen er nog extra bankjes voor wandelaars die even willen uitrusten.

Inclusief
De winkeliers in de Lusthofstraat vroegen de gemeente al eerder om aandacht te besteden aan ouderen en mensen met geheugenproblemen. Zij volgden daarom al een training over het omgaan met mensen die verward overkomen of af en toe iets vergeten.

Deze ondernemers dachten ook actief mee met de Blokkie Om-routes. De gemeente kreeg daarnaast ook hulp van andere omwonenden en de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk.

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.