Om de zoveel tijd ga ik in bepaalde wijken langs de huizen om folders in de bus te stoppen. Dat kan zijn omdat er verkiezingen zijn, om zo mensen naar de stembus te lokken of om mensen te wijzen op activiteiten in hun buurt. Een “huiskamer” in een buurthuis of een stuk weg dat opengebroken wordt. Het is altijd weer leuk om te zien hoe bewoners zich menen te moeten weren tegen dit soort ongeadresseerde post. ‘Géén ongeadresseerde post’ is de meest voorkomende tekst, gepaard gaande met een groot en rood NEE. De laatste tijd echter zie je variaties op dat thema, zoals “GEEN RECLAME WIJ HEBBEN ALLES AL”.

Nu ben ik niet gevoelig voor dit soort teksten en hoofdletters, maar toen ik deze week folderde en bij een deur met juist dit opschrift jonge kinderen zag spelen schrok ik. Zouden die kinderen hun schoen mogen zetten of mag dat niet als je alles al hebt? Geen nieuwe spelcomputer en geen wens naar een nieuw broertje of zusje. Alles al hebben, stel je eens voor. Een nieuwe bank? Sorry, hebben we al, gekocht in 2002, zit nog steeds lekker. Iets voor de kinderen? Niet nodig, die hebben ook alles al. Wat zijn dat voor mensen die alles al hebben? Wie zou dat weten? Met die vragen ben ik de stad in getogen. Naar Spangen, want ik had gehoord dat daar juist mensen wonen die niet alles al hebben. Kent u mensen die alles al hebben? Vroeg ik. “Jazeker, mijn grootouders”, zei een gezond uitziende dame, “die zeggen dat zo vaak. Een voltooid leven noemt mijn man dat. Hij kent veel oude mensen die dat zeggen. Hij werkt in de wijkzorg. Die oudjes hebben alles al en willen niets meer.” Ja dat kan natuurlijk ook, daar had ik niet aan gedacht. Maar waarom heb je dan wel kinderen? Het bracht me op een idee. Ik kocht 2 chocoladeletters en stopte ze in die brievenbus waar de kinderen voor speelden. Inclusief een briefje met de tekst “Van iemand die ook alles al heeft, maar dat graag samen met u wil delen.” Een echte sinterklaasactie toch? Of is dit alweer een kerstactie? Wat maakt het uit? Een prettige sinterklaasavond gewenst.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.