Vermaarde bas-bariton Robert Holl werd in Rotterdam geboren, woont in Oostenrijk en liet zich overhalen door zijn nichtje Talitha Holl, cultuurregisseur in Kralingen-Crooswijk (!) om te komen zingen in Kralingen. Wat? De Winterreise van Schubert, natuurlijk. Dat gebeurde in Pro Rege op vrijdagavond 5 november. Robert Holl maakte een diepe indruk op de vele toehoorders.

Alle 24 liederen van de Winterreise zingen, achter elkaar, weliswaar onderbroken door een pauze, het is een prestatie van formaat. De Winterreise is ‘liedkunst’, je moet er zangtechnisch wat van kunnen en dan is er nog de interpretatie. Robert Holl lijkt zich vereenzelvigd te hebben met deze muziek. Vrolijk is het niet, de zanger loop z’n dood tegemoet. Wel mooi. Pianist en Limburger Roger Braun begeleidde Robert Holl op uitstekend. Het concert werd georganiseerd door Stichting Muzikc, www.muzikc.nl.

 

In het publiek, vanzelfsprekend, zijn nichtje Talitha Holl en Roberts broer Ronald. Robert Holl wordt het komende jaar 75. Gaat hij dan stoppen? Natuurlijk is dat aan de zanger zelf maar gezien zijn kunnen nu, lokt dat te vroeg.

Cora Moret exposeert in Goethe-Institut

Kralingse kunstenaar, met verf, Cora Moret houd zich ook al een poosje bezig met de Winterreise. Zo werd dat op De Ster Online gezet in 2013: desteronline.nl/cora-moret-schildert-die-winterreise. Cora was erbij, vrijdagavond 5 november in Pro Rege. Er komt weer een Winterreise tentoonstelling aan:

Tentoonstelling

Goethe-Institut Rotterdam

Cora Moret

Winterreise

19 november t/m 19 december

Met de tentoonstelling ‘Winterreise’ vertelt de Rotterdamse kunstenares Cora Moret het verhaal van een zoektocht naar herinneringen van een verloren liefde. Moret neemt je mee door een dor en koud landschap, soms geworteld in werkelijkheid, dan weer abstract of bijna mythisch.

 

In de serie, die bestaat uit 24 schilderijen, weet Moret beelden uit haar eigen hedendaagse omgeving feilloos te combineren met de muziek van Franz Schubert en de gedichten van Wilhelm Müller. In ‘Die Post’ vliegt een man met zijn smartphone door de lucht, terwijl een vrouw hem nakijkt met haar telefoon in de hand.

Ook op ‘Winterreise’ gaan? Van 19 november t/m 19 december is de tentoonstelling te zien in het Goethe-Institut, Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam. Tel.: 010-2092090, info-rotterdam@goethe.de.

Over deze bijzondere schilderijen serie is een boek verschenen met prachtige afbeeldingen. Verkrijgbaar bij boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145-A ,  Rotterdam-Kralingen.

BOEK: Winterreise – Cora Moret. Tekst, Jeanet van Omme. Uitgeverij Lecturis, 2020, € 24,50.

(ingezonden mededeling)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.