Da’s weer eens iets anders dan de klassieke zwarte Piet en witte Kerst. Toch? Werd toen ik jong was de katholieke bisschop Sint Nicolaas in ons protestante land ongewenst verklaard, nu is zijn knecht aan de beurt. Ach, tijden veranderen. Volgend jaar staat ongetwijfeld het paard, de trouwe witte schimmel van de goedheiligman, in ‘de spotlights’. Logisch, een wit paard dat staande op het dek van een wiebelig schip de golven van Biskaje moet overleven.

Dierenmishandeling. Een dekhengst heeft toch wel iets beters te doen, dan overeind te blijven op zee? En wat denkt u van suikergoed en marsepein? Staat dat wel op de schijf van 5 van het Voedingscentrum? Of geloven we de slogan: ‘Suiker is het nieuwe roken?’ En na Sinterklaas wordt de Kerst aangepakt. Ontkomt ook niet aan ontmanteling. De ‘echte’ kerstboom is vervangen door een van kunststof. De Goudakaarsen door milieuvriendelijke LED-lampjes. En wat te denken van de traditie onder de maretak of mistletoe? De zoenplicht onder de #mistletoe is geëvolueerd tot het zoenverbod onder #metoo. Tijden veranderen. Ook de kerststal wordt nu uitgekleed. De os en de ezel mogen nog net, als het maar geen levende zijn. En het kindeke Jezus? Geboren in een stal, dat was nieuws, en ook nog de zoon van god. Houdt die laatste bewering stand of is dat ‘fake nieuws?’ En het kindeke zelf? Moeten we wel zo gelukkig zijn met nieuwe geboorten? Is overbevolking van onze planeet niet een serieus gevaar voor het klimaat?

We zijn lekker bezig vindt u niet? Tobbers zijn we geworden! U en wij allemaal, we laten ons constant van alles aanpraten. Niet doen dus. Stop. Ophouden. December is de enige echte gezellige feestmaand, voor klein en groot, voor ons allemaal. Vroeg donker, cadeaus, eten en met leuke familiegesprekken naar de afsluiting van het jaar 2017 toe. Ga ervoor en laat niemand uw feest bederven. Geniet er nog maar eens van. Over ruim een maand is het al weer 2018. Dat is al erg genoeg. Laat ’t heerlijk avondje maar gewoon komen. Net als ieder jaar.

Eduard Schuringa

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.