Het thema “bevrijding” komt in de programmering van van Stichting Muzikc  ieder jaar in mei aan de orde. Vrijheid is een groot goed en veel musici hebben er aandacht aan besteed.  De grote Bach belandde ooit in de gevangenis. Beethoven voelde zich onvrij toen Napoleon de stad Wenen belegerde. Hij zocht zij rust en veiligheid op het platteland, waar hij minder werd gehinderd door het kanongebulder. Medtler was componist in het Rusland van de dictator Stalin. Wolfgang Amadeus Mozart en zijn zus Nannerl werden als kind door hun vader gedwongen overal en nergens concerten te spelen. Al deze componisten wisten zich uiteindelijk te bevrijden.

Op zaterdag 7 mei a.s. om 15:00 speelt voor ons het Gruppman Ensemble een programma van bevrijde componisten. U hoort prachtige muziek, gespeeld door het Grupmann Ensemble, dat bestaat uit: Igor Gruppman, eerste viool, Vesna Stefanovich-Gruppman, viool en altviool; Katja Dirven-Didychenko, cello en Anastasia Safonova, piano. Het Gruppman Ensemble trad eerder op in Pro Rege; onder andere op bij het bijzondere herdenkingsconcert MH 17. De pianiste Anastasia Safonova speelde bij ons pianosonates van Beethoven en haar soloconcert “Vlucht naar een verre ster”.

Het concert van vrijdag 13 mei heeft als thema “Vrijheid in denken en doen” met Arjan Erkel en Jan Willem Tolkamp, de laatste gitarist van de populaire band Normaal. Arjan Erkel vertelt over zijn verblijf in Dagestan (Rusland) , toen hij tijdens zijn werk voor Artsen zonder grenzen door rebellen werd ontvoerd. “Woede” is een legitiem gevoel als je op zo’n brutale manier van je vrijheid wordt beroofd. Die woede herkende Arjan in het protestlied van de band “Normaal”: “Oerend Hard..” Arjan zong en neuriede het lied tijdens zijn gevangenschap zo vaak dat zijn bewakers het op een gegeven moment fonetisch meezongen. Wanneer u het hoort, zult u het ongetwijfeld herkennen.

Bij alle vreugde die er is over de bevrijding op 5 mei 1945 toen ons land werd bevrijd van vreemde overheersing en het moment dat Arjan Erkel op vliegveld Zestienhoven landde en zijn moeder kon omhelzen, blijft het bewustzijn, dat Oekraïne vreselijk lijdt onder de bezetting van het land en vernietiging van onschuldige mensen. Vrouwen en kinderen zijn in gedwongen ballingschap en moesten hun man en vader achterlaten in hun belegerde vaderland waarover we voortdurend vreselijke berichten horen. Maar ook over de dapperheid en veerkracht van het Oekraïense leger. Oekraïne heeft veel geld nodig om het land weer op te bouwen en met een aantal benefietconcerten die we voorbereiden hopen we iets bij te dragen aan de bevrijding van dit mooie land. Solist zal o.a. Mike Boddé zijn. U hoort nog van ons. Eerst hebben we een serie concerten en lezingen in het kader van de Rotterdamse monumentendagen “Heilige Huisjes” van 28 mei t/m 3 juni a.s. De gemeente heeft ons gevraagd aan dit project een bijdrage te leveren. Wat we graag doen. Via allerlei media kanalen zal de Gemeente Rotterdam u op de hoogte brengen. Het wordt mooi!

www.muzikc.nl

Voorverkoop:
Kaarten@muzikc.nl
Velvet Music, Boekhandel Donner, 2e etage, La Mer, Kortekade 14


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.