• “Waarom lopen er geen donkere scheidsrechters in het betaald voetbal rond?”

DJ The Referee? Dit is gewoon de artiestennaam van een veelzijdige en vrolijke creatieveling uit De Esch, Kralingen. Zijn andere naam is Jerold Linger en velen kennen hem, of anders kent hij ze wel, zo’n 80% van de bewoners van de Esch, schat hij zelf. Doordat hij er sinds 1983 woont en daarmee de bouw van dit woongebied bijna helemaal heeft meegemaakt. Omdat hij van alles organiseert in en rond het wijkcentrum en – niet als minste – in Kralingen De Ster rondbrengt. “De Esch is een fijne woonwijk, ik heb het hier prima naar mijn zin, ben hier echt op mijn gemak”, zo beschrijft Jerold zijn ‘gevoelens’ voor zijn wijk.

door Coby Jansen

Jerold kwam op zijn achtste met zijn familie vanuit Suriname naar Rotterdam. Hij deed hier de mavo en daarna een tijdje de opleiding voor het (toen nog) middenstandsdiploma maar dat duurde ‘m te lang. “Maar in cijfers ben ik nog steeds goed, hoofdrekenen vind ik leuk. Jammer toch dat de kinderen dit tegenwoordig bijna niet meer beheersen?” Hij kon oefenen toen hij op het postkantoortje van de Esch aan de balie zat maar helaas is dat opgeheven, zoals meer plekken waar Jerold baliewerk heeft gedaan. Makkelijk is het niet om weer een betaalde baan te vinden. Op 14 oktober werd hij 50, “dat is maar een getal” en hij lacht er breed bij.

Salsa
Jerold is van vele markten thuis en heeft zat te doen. Zo’n 10 keer per jaar organiseert hij salsa-dansavonden, voorafgegaan door een workshop en dan swingen maar. Dat gebeurt in Pompgebouw De Esch (zo heet het wijkcentrum in De Esch tegenwoordig. Red.). Jerold denkt erover om een salsa-dansschool te beginnen want deze soort muziek en dans is heel populair. Discomuziek uit de jaren 70/80 is een oude liefde van hem, die hij laat horen als dj, “nog ouderwets met m’n platenspeler en een koffertje grammofoonplaten en cd’s. Dus geen laptop, nee, gewoon lekker werken voor een mooie avond.”

The referee
Bewegen is sowieso zijn ding want iedere zaterdag rent hij rond als scheidsrechter in het amateurvoetbal, al 19 jaar inmiddels. (vandaar ‘The Referee’) “Dan loop ik meer dan de voetballers, ik moet ze altijd een stuk voorblijven.” Hij fluit vaak op de eilanden en hoopt dat dichterbij te kunnen doen, want met het openbaar vervoer is Stellendam toch 2 keer 2 uur reizen. Om zijn conditie in het veld op peil te houden doet hij aan duurlopen. En voor de volledigheid: deze duizendpoot is officieel gecertificeerd conditietrainer voor scheidsrechters in het amateurvoetbal. “Waarom lopen er geen donkere scheidsrechters in het betaald voetbal rond?”, schiet Jerold ineens te binnen.

Buurt Bestuurt
En dan is er ook nog tijd voor het overleg ‘Buurt Bestuurt’ van De Esch waarin hij namens de bewoners van de zgn. filtergebouwen meedoet, zoals onlangs nog bij een schouw van de buitenruimte. In Theater Zuidplein komt Jerold voor vrijwilligerswerk in de barbediening en de garderobe. Omdat hij dan nóg tijd over heeft meldde hij zich bij Laurens-thuiszorg, als chauffeur voor familiebezoek, boodschappen, bezoek aan het ziekenhuis etc. Binnenkort viert hij zijn verjaardagsfeestje met zijn vele vrienden, want u weet, 50 is niet zomaar een getal!

DJ The Referee

Verjaardagsfeest
Verjaardagsfeest Jerold Linger / DJ The Referee, met salsa, op zaterdag 19 oktober in Pompgebouw De Esch, Rijnwaterstraat 7-23, R’dam-De Esch, van 21.30 tot 02.00 uur.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.