Woorden komen, woorden gaan. Soms they just fade away …: ‘ze vervagen gewoon … ‘, het valt niemand op … Een oud woord dat er (bijna?) nu niet meer is, is ‘komkommertijd’ (= een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin er weinig nieuws en weinig handel is). Het woord wordt tegenwoordig vooral gebezigd in de media, die er bovendien inhoud aan geven door berichten te brengen die buiten de komkommertijd geen nieuwswaarde zouden hebben.

Is het niet een beetje een armoedebod om een nieuw stukje met zo een oud cliché te beginnen?

Ja en nee. ‘Nee’ vooral omdat ik er niet zeker van ben of het waar is. Déze zomerperiode, met het begin van ‘zwarte zaterdag’ net achter ons, lijkt een raar contrast te bieden tussen heel weinig en heel veel nieuws.

Als je wilt weten wat iets interessant maakt, is het genoeg om er een tijdje lang goed naar te kijken. En wetenschap is de kunst om te zien wat iedereen heeft gezien en kan zien, en daarbij iets te denken wat niemand eerder daarbij gedacht heeft. Kóóp het boek, lees en kijk, en wordt wijs!

‘Heel weinig’: te oordelen op grond van wat de tv toont is Den Haag al enige tijd een soort spookstad. Is ons parlement opgedoekt of zijn de 150 leden gewoon even weg voor vakantie? Waar zijn Mark, ‘andere Hugo’, waar zijn al die BN’ers geworden leden van het legioen corona-deskundigen dat ons zo vertrouwd geworden was? Of moeten we onze olympische helden die nu het scherm óverbevolken beschouwen als de nieuwe hoofdrolspelers in de politiek?

‘Heel veel’ als ik iets verder kijk dan mijn neus en serieuze krantenberichten lees – bij voorbeeld: ‘Dankzij vaccinaties krijgt Europa corona steeds beter onder controle. Maar de zoektocht naar een nieuw evenwicht is vol onzekerheden en roept fundamentele vragen op. … (Westerse) landen, waar véél meer gevaccineerd is dan elders op de wereld, zoeken naar een nieuw evenwicht waarin ze leren leven met een permanent aanwezig, “endemisch coronavirus”. … Een half jaar na vaccinatie met Pfizer is de bescherming tegen de infectie gedaald van 96 procent naar 84 procent, … (Ongeveer) een half procent van het volledig gevaccineerde Israëlische zorgpersoneel (raakte) toch besmet  … Bovendien hebben vier nieuwe, nog vrij onbekende coronavarianten speciale interesse van de Wereldgezondheidsorganisatie ‘ (NRC zaterdag 31 juli).

Als dat geen nieuws is … – … nou ja, voor mij is het niet ECHT nieuw(s); lees: desteronline.nl/word-ik-tweederangsburger-zomerpauze-tweede-aflevering en klik daarna even op desteronline.nl/corona-en-de-theoretische-geneeskunde; daar heb ik op dit moment even niets aan toe te voegen.

Maar ik heb wel iets heel anders aan ECHT nieuws! Het geniale kinderboek waar ik ook al eerder over schreef, ‘De Nabuurschap Verrassing’, is nu bij Kantoorvakhandel Rembrandt in Kralingen, Oudedijk 168, uit voorraad leverbaar – € 14,95.

Herlees eventueel desteronline.nl/kinderlijke-levensvreugde-zoals-die-echt-is

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.