DIG IT UP Gallery, 9 juli t/m 10 september 2017
Schiedamsedijk 62-A – 3011 EH Rotterdam

Joop de Jong: ‘Het persoonlijke maakt de foto’s heel bijzonder’

Joop de Jong is uitgever en documentairemaker met als specialiteit Rotterdam. Hij werkte in nauwe samenwerking met Museum Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam aan de spraakmakende expositie De Aanval. Ook was hij verantwoordelijk voor ‘Rotterdam in the Picture’, een overzicht van stadsfotografie in opdracht van het Nederlands Fotomuseum. Nu is hij curator voor de expositie STAD van stichting DIG IT UP.

Joop de Jong was zeer verrast toen hij via DIG IT UP de fotocollectie van de Rotterdamse amateurfotograaf Helmuth Tjemmes zag. Aangenaam verrast, want het materiaal is van hoge kwaliteit en een expositie waardig. “Toen ik de eerste keer bij Helmuth Tjemmes langs ging, werd ik helemaal gek. Met meer dan 100.000 foto’s, waarvan er heel veel van hoge kwaliteit zijn , is het selecteren heel moeilijk.”

Kralingse Bos 1963. (foto Helmuth Tjemmes)

Toch moesten er zestig worden uitgekozen voor de expositie aan bij DIG IT UP Gallery. “Ik heb vooral foto’s uit zijn begintijd gekozen, uit de jaren zestig. Dat oude werk van hem is heel intens.
Je ziet dat Helmuth zich ontwikkelt als fotograaf. Hij heeft veel foto’s van Rotterdam-Zuid gemaakt, wat ook bijzonder is omdat de meeste foto’s over de stad aan de noordkant zijn gemaakt. Uit zijn foto’s spreekt een onbevangen-heid, een vrijheid. Hij is één met de mensen die hij fotografeert en hoort er zelf bij. Dat persoonlijke maakt zijn foto’s heel bijzonder.”

“Stadsfoto’s zijn vaak op afstand gemaakt, maar bij Helmuth voel je de stad. Je ziet het alledaagse, de kleding uit die tijd. Veel van wat je ziet is intussen verdwenen, maar het is voor mensen nog heel goed herkenbaar.”
De door Joop de Jong geselecteerde foto’s worden na 9 juli in de originele vorm overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam, dat eveneens blij verrast is met de vondst van Helmuth’s collectie.

Koninginnedag Tweebosstraat 1964 (foto Helmuth Tjemmes)

Een deel van de foto’s zal te zijner tijd beschikbaar komen op de beeldbank van het archief.

STAD opent op zondag 9 juli, 15.00 uur.
De feestelijke afsluiting is op zondag 10 september, 16.00 uur.

Inloop: donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

www.digitup.nl

(ingezonden mededeling DIG IT UP Gallery) | Fotografie Helmuth Tjemmes


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.