16 maart verkiezingen voor de gemeente- en wijkraad. Dit is weer nieuw in Rotterdam. Mensen die voor de belangen voor hun eigen wijk opkomen. Het is voor mij niet nieuw. In  de jaren 1970-1980 waren deze wijkraden er al in Rotterdam.

Het was het begin van veel samenwerking met mensen die, zoals bij ons in Kralingen, heel verschillend waren. Afkomstig uit de rijke wijken of de achterstandwijken maar ook alles wat daar tussenin zat. Ik woonde  in de arbeiderswijk Jaffa en dan had je nog de Vlinderbuurt, Lusthof, Jericho en Kralingen-Oost. Iedere buurt met een eigen club- of wijkhuis. Maar ook de winkelstraten hoorden ergens bij. Ik praat nu over net na de oorlog en mijn eigen ervaring. Zo slecht was het natuurlijk niet, Jaffa was een goede wijk om in te wonen met de Maas en het Kralingse Bos vlakbij. Toen in 1970 de wijkraden ingesteld werden, was dit voor heel de wijk. Er is door deze bestuurlijke organisatie veel verbroedering gekomen.

In 1981 werden er in Rotterdam deelraden ingesteld met veel meer bevoegdheden en ook verschillende politieke partijen. De PvdA was na de verkiezingen de grootste partij en er moest toen veel gebeuren. Zeker na 10 jaar, toen Crooswijk en Kralingen één deelgemeente werden. Niet altijd  gemakkelijk, want Crooswijk was ook een aparte wijk met strijdbare mensen en dat is nog steeds zo. Ik was raadslid namens de PvdA en woonde al 20 jaar in Kralingen en ik vond het een uitdaging, zeker de eerste 10 jaar. Ik zei vaak, geef mij één reden dat wij als raadsleden niet ons best zouden doen voor onze wijken. Niet alles kan maar met elkaar moet het lukken. Er is heel veel gebeurd in dit deel van Rotterdam. Zeker doordat we samenwerkten, met liefde voor de buurt waar wij geboren en getogen waren. Alles is veranderd, de deelgemeentes gingen na meer dan 30 jaar weer weg. Toen kwamen de gebiedscommissies, nu komen er weer wijkraden.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Deelgemeenteraad Kralingen-Crooswijk in de 80-er jaren.

16 maart de verkiezingen. Wat gaat er gebeuren in deze moeilijke tijd waarin van alles in de wereld gebeurt? Ik hoop toch dat de mensen wel gaan stemmen, want na deze tijd komt er nog een tijd waar ik van hoop dat mijn club niet vergeten wordt, want ze blijven altijd eerlijk, doen hun best en wat zij kunnen is veel.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.