Ruim een week geleden, op zondag, met mijn vriendin Henny op bezoek geweest bij Tiny Pijpers. Zij woont  in het verzorgingshuis De Nieuwe Plantage aan de Weteringstraat in Kralingen. Er is veel onrust in het gebouw, omdat de bewoners en hun verwanten hebben gehoord dat er een grote renovatie voor de deur staat en de bewoners verplaatst worden naar een ander gebouw in Lombardijen. Ik ben na het bezoek altijd verdrietig als ik zie hoe het met Tiny Pijpers gaat en zij altijd aangeeft dat ze met ons  mee naar huis wil.

Na het bezoek gaan wij in het Kralingse Bos een patatje eten maar verleden week was er, door het mooie weer, geen doorkomen aan. Door het mooie najaarsweer wil iedereen nog genieten van het bos en de plas.

Wie had dat ooit gedacht toen in 1933 het bos met slib, uit de havens van Rotterdam, met paard en wagen werd opgehoogd. Mijn vader en 2 van mijn broers hebben er later veel over verteld. Na de oorlog werden in Rotterdam allereerst de havens, de huizen en de winkels aangepakt. Door de crisis en de oorlog moest er veel gebeuren in onze stad waar bewoners ook behoefte hadden aan recreatie.

Van het strandbad en bos, waar de bomen flink waren gegroeid, werd al veel gebruik gemaakt Deze waren wel  toe aan een grote opknapbeurt.  Er kwam een bedrag van 16 miljoen van de gemeente maar ook de Deelgemeente Kralingen-Crooswijk betaalde mee. De Gemeentewerf  deed veel aan het project dat vele jaren heeft geduurd.

In onze deelraadcommissie R.O.B., waar ik ook in zat, is  jaren meegedacht en zijn beslissingen genomen over veel plannen van het bos. Zoals de wandelpromenade tussen de molens en de Schone Lei. Ook werd er gepraat met molenaar de heer Herwijnen over de hoogte van de bomen in de buurt. Dat in verband met de voor hem noodzakelijke wind.

De zeilschool van Henk van Gent die in de plannen richting het strandbad zou worden verplaatst, werd een discussie van jaren omdat volgens Henk de wind daar niet goed uitkwam voor zijn zeilboten.

Ster 5 augustus 1997

Er was ook nog een plan voor eenrichtingsverkeer in het bos  maar dan werd er weer veel te hard gereden. Bij het Langepad ook veel discussie over het verkeer omdat daar veel sportverenigingen zitten. Het strandbad is natuurlijk belangrijk. Goed water, speelelementen, kleuterbad, bewaking en goede toiletten en vuilnisbakken.De kinderboerderij kreeg een bijenhuis waar je iets kon drinken. Als raadslid mocht ik het openen omdat ik mij ervoor ingezet had.

Verder in het bos is een ontmoetingsplek gecreëerd voor homo’s. De plekken bij Park Rozenburg en de Seringenberg gaven te veel overlast. Het aanwijzen van een plek wat verder in het bos is toch de beste beslissing gebleken. Mooi was het dat 2 ondernemers van de Vlietlaan, die daar ook kwamen, in een gesprek met de Deelgemeente vertelden dat zij de ruimte met elkaar schoonhielden en zij daar geld voor kregen van de Deelgemeente om daar materiaal voor te kopen. Met boswachter Breure ben ik met zijn jeep op de plekken geweest.

In het bos is de laatste jaren veel veranderd, met veel nieuwe dingen, zoals een boomklimparcours. Als je in de buurt woont en het mooi weer is, ga dan op de fiets naar het bos. Met de auto is het ook goed te doen, zeker als je van ver komt. Alleen als het een mooie dag is, wil iedereen tegelijk genieten en stroomt het vol.

Greet Wijs

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.