Woensdag 21 maart 2018 zijn er verkiezingen voor de leden van de gemeenteraad. Voor de mensen die veel voor onze maatschappij willen gaan doen zijn het spannende weken. Als je eenmaal op de kandidatenlijst van je partij staat moet je ook laten weten waar je partij  voor staat en moet het ook haalbaar zijn.

Ik heb vanaf 1981 als raadslid voor Kralingen en vanaf 1990 ook voor Crooswijk 25 jaar meegemaakt. Om de 4 jaar waren er nieuwe verkiezingen. Eerst werd er door de partijbesturen gezocht bij zittende en niet zittende mensen die mee wilden doen in de nieuwe deelgemeenteraden. Die hadden veel gesprekken met commissies die waren aangesteld door de besturen van partijen die mee gingen doen aan de verkiezingen.

Er werden teksten gemaakt voor de folders, zoals bij ons in 1981. De PvdA kiest voor een machtige buurt Deelgemeente Kralingen ook bij u lijst 6. De foto erbij was voor een tram op de Honingerdijk en de conducteur had er lijn 6 opgedraaid. Hijzelf ging er ook bij staan. Er werd veel geflyerd. In de flyers stonden de bevoegdheden van de deelgemeente vermeld. De saamhorigheid om wat voor je stad te gaan doen, was groot. Het ging over zaken als betaalbaar wonen, verkeersveiligheid en (beter) milieu, maar ook over goed openbaar vervoer naar o.a. het centrum of voorzieningen.

Mark Harbers (VVD) links van Greet Wijs (PvdA)

Dit alles speelt in deze snel veranderende tijd nog steeds en zijn er mensen die zich daarvoor willen inzetten. Een goed en gezond leven voor iedereen, niets geen zakkenvullers maar wat voor je stad of dorp willen doen. Het heeft Nederland groot en goed gemaakt en het doen is veel leuker dan je denkt.

In mijn nadagen zit ik in Lansingerland in het PvdA bestuur waar een campagnegroep is van wel 15 mensen. Hoe leuk is het niet om met jongeren met dezelfde idealen in een groep te zitten en plannen te maken. En gezamenlijk in de volgende raad proberen dingen voor elkaar te krijgen, zoals fietsveiligheid, gratis openbaarvervoer voor 65+, goede betaalbare nieuwbouwwoningen en nog veel meer.

Er wordt zeker hard gewerkt met acties, werkbezoeken en de rode rozen komen er aan. Wij kregen een plattegrond van heel Lansingerland om folders in de brievenbussen te doen. Gelukkig was mijn stapel heel bescheiden.

Ik hoop dat jongeren gaan stemmen, want als je wat wilt telt je stem in de komende 4 jaar mee. De meerderheid telt altijd, zeker in de politiek en als je verder wilt in wat voor partij ook, is het een lange weg met veel voldoening.

Op de foto is Mark Harbers (VVD) te zien. Hij en ik staan in 1992 samen bij de kraam van de Deelgemeente op de Oudedijk in Kralingen. Mark is nu Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in Den Haag en ik bestuurslid voor de PvdA in Lansingerland, met nog veel plezier en inzet.

Greet Wijs

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.