Kralinger Pieter Jaap Sprenger lichtte de doopcelen van deelnemende partijen in Kralingen Crooswijk

Op 21 maart a.s. zijn er niet alleen verkiezingen voor de gemeenteraad, voor bijna ieder gebied in Rotterdam zijn er ook verkiezingen voor de gebiedscommissie. De gebiedscommissie bestaat als opvolger van de deelgemeenten nu 4 jaar. Geven de partijen die de afgelopen 4 jaar actief waren in de gebiedscommissie aan wat zij hebben bereikt en geven zij en de nieuwe partijen aan welke plannen zij hebben?

Volgens de verordening van de gemeente moet iedere gebiedscommissie een gebiedsplan opstellen met daarin de prioriteiten van de bewoners voor het gebied. Wat kunnen we van de verschillende partijen verwachten? Een ander nieuwtje is dat jongeren van 16 en 17 jaar dit keer ook mogen stemmen voor de gebiedscommissie. Een ‘rondje langs de velden’ van de verschillende  partijen leverde het volgende resultaat op.

Standpunten
Dit jaar doen 8 partijen mee aan de gebiedsverkiezingen in Kralingen-Crooswijk. Leefbaar Rotterdam, de PvdA, D66, de VVD, het CDA en GroenLinks zijn momenteel vertegenwoordigd. Verder doen Nida Rotterdam en de Beweging Armoedebestrijding Rotterdam voor het eerst mee.

Alle partijen hebben een website waarop zij hun gemeentelijke thema’s laten zien. CDA en VVD hebben specifieke punten voor Kralingen- Crooswijk op hun website gezet, de PvdA verspreidt deze op flyers in de wijk. PvdA, D66 en GroenLinks hebben de namen van de kandidaten wel op de site staan. De standpunten van alle overige partijen zijn af te leiden uit hun stedelijke verkiezingsprogramma’s, maar deze zijn vaak niet direct toe te passen op de werkzaamheden van de gebiedscommissie in Kralingen-Crooswijk. Navraag per e-mail bij deze partijen geeft geen concrete speerpunten voor Kralingen- Crooswijk. De partij NIDA heeft op meerdere verzoeken geen enkele reactie gegeven. Verder heeft de gebiedscommissie van de VVD een Facebook account dat sinds 2014 niet meer is bijgewerkt.

Vernieuwing?
Naast de speerpunten van de verschillende partijen is ook interessant of partijen ook aan interne vernieuwing doen. Stellen partijen in hun top 3 ook nieuwe kandidaten op, zodat er, naast bestaande ervaring, ook ruimte is voor nieuwe ideeën? Uit deze ‘pluche-index’ blijkt dat bij Leefbaar en PvdA sprake is van 1 nieuwe kandidaat bij de top 3. D66 en Groen Links hebben 2 nieuwe kandidaten. Bij de VVD is de volledige top 3 al drie verkiezingen ongewijzigd. Eén kandidaat is reeds voor de 5e maal kandidaat bij de gebiedscommissie/ deelgemeente. Opvallend hierbij is dat vanuit deze laatste partij vaak  kritiek is geweest op het raadslid J. la Croix “dat hij te veel termijnen in de deelraad zat”. De andere partijen hebben een volledig nieuwe top 3.

Schema
Wat we van de verschillende partijen in de nieuwe gebiedscommissie mogen verwachten is op grond van de verkregen informatie in het bijgevoegde schema uitgewerkt.

klik hier voor de PDF van het schema

Voor iedereen: veel succes bij het maken van de juiste keuze voor Kralingen Crooswijk!

Pieter Jaap Sprenger


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.