Stel je voor: je zit in een relatie en je partner zegt dingen die je doen twijfelen aan je eigen geheugen of waarneming. Of misschien ken je iemand die altijd opschept over zichzelf, maar nooit een greintje empathie toont. Dit zijn klassieke voorbeelden van gaslighting en narcisme, twee termen die we steeds vaker horen, maar wat betekenen ze nu echt? En hoe herken je deze patronen in je eigen leven?

Gaslighting: Een Psychologisch Spel

Gaslighting is een vorm van emotionele manipulatie waarbij iemand je probeert te laten twijfelen aan je eigen realiteit. Het kan heel subtiel zijn: een opmerking hier, een kleine leugen daar. Voor je het weet, vraag je je af of je niet gek bent. Het is een sluwe tactiek die vaak onder de radar blijft, maar diepe sporen kan achterlaten. Meer over dit sluwe fenomeen lees je in dit uitgebreide artikel over gaslighting.

Dan is er narcisme. Narcisme is veel meer dan alleen een tikje ijdelheid. Het gaat over mensen die zichzelf voortdurend op een voetstuk zetten en anderen gebruiken voor hun eigen gewin.

Ze vertonen vaak een gebrek aan empathie en zien relaties vooral als een middel om hun eigen ego te voeden. Het is niet altijd makkelijk om een narcist te herkennen, maar het begrijpen van de narcistische kenmerken is een goede eerste stap.

De Combinatie van Gaslighting en Narcisme

Als je iemand tegenkomt die zowel aan gaslighting doet als narcistische trekken heeft, dan kan dat een behoorlijk uitdagende situatie zijn. Narcisme-coach Vera Franssen zegt hierover: “Het is alsof je gevangen zit in een web van leugens en manipulatie, waaruit ontsnappen bijna onmogelijk lijkt.” Deze combinatie kan ervoor zorgen dat je gaat twijfelen aan alles wat je dacht te weten, wat enorm verwarrend en uitputtend kan zijn.

Hoe nu verder?

Het begin is altijd het herkennen van de patronen. Sta stil bij wat er gebeurt. Praat erover met mensen die je vertrouwt of zoek professionele hulp. En hey, geef jezelf ook wat credit – het is niet niks om dit onder ogen te zien.

Conclusie

Gaslighting en narcisme zijn complexe en uitdagende onderwerpen, maar kennis is macht. Door ons bewust te worden van de signalen, kunnen we onszelf en anderen beschermen tegen deze destructieve gedragingen. Laten we open blijven staan voor de verhalen van anderen en niet bang zijn om hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Want uiteindelijk verdienen we allemaal relaties die ons opbouwen, niet afbreken.

(Ingezonden mededeling)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.