Op donderdag 14 maart 2013 organiseert Passionate Bulkboek voor de dertiende keer de Dag van de Literatuur. Deze speciale dag wordt om 10.00 uur geopend door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden. In de Doelen in Rotterdam komen tijdens dit grootste eendaagse literatuurfestival van Nederland zo’n 4.500 betalende bezoekers, vijfentwintig schrijvers en vele andere optredende artiesten samen. De Dag van de Literatuur is voor jongeren van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.  foto Fred Ernst

De dag begint met een spetterend optreden van Theatergroep DOX/iLL Skill Squad. Daarna zal Prinses Laurentien de dag officieel openen. Kees van Kooten, schrijver van het Boekenweekgeschenk 2013, sluit het openingsprogramma af.

Literatuur en meer
Op de Dag van de Literatuur 2013 zijn gevestigde namen als Adriaan van Dis, Arthur Japin, Herman Brusselmans, Renate Dorrestein en Nelleke Noordervliet aanwezig. Maar ook opkomende schrijvers als Maartje Wortel, Ivo Victoria, Philip Huff en Sidney Vollmer staan op een van de zes podia. In de ruim vijftig programmaonderdelen in elf zalen en in de hallen treden de auteurs op in talkshows, geven ze interviews, dragen ze voor en signeren ze hun werk. Naast heel veel literatuur is er ook aandacht voor andere kunstdisciplines, zoals film, cabaret, muziek en dans, al dan niet in combinatie met literatuur.

dag-van-de-literatuur01foto Fred Ernst

Workshops
De aanwezige jongeren kunnen actief deelnemen aan allerlei workshops en in gesprek gaan met schrijvers. In het programmaonderdeel Boek & Film spreekt René Mioch uitgebreid met o.a. Robert Vuijsje, Saskia Noort en Gerbrand Bakker over de verfilming van hun romans.

Over Passionate Bulkboek
Passionate Bulkboek is een literair-educatieve organisatie die zich bezighoudt met leesbevordering en de promotie van de Nederlandstalige literatuur bij jongeren in het hele Nederlandse taalgebied. De Dag van de Literatuur is één van de projecten voor de doelgroep van 13 tot 30 jaar. Andere activiteiten zijn de schrijfwedstrijd Write Now!, Geen Daden Maar Woorden Festival, verhalenwedstijd Er Was Eens, de literaire prijzen Jonge Jury en de Inktaap, het symposium Dag van het Literatuuronderwijs en het nieuwe digitale Passionate Platform. Met deze projecten worden circa 100.000 jongeren per jaar bereikt.

www.dagvandeliteratuur.nl