Op zondag 26 januari heffen de bezoekers van Jazz in Crooswijk het glas op de start van de viering 10 jaar Jazz in Crooswijk. Fish Country opent de gratis concertreeks die elke laatste zondag van de maand plaatsvindt in het Nivon. Deze succesformule gebruikte Nico Piek de afgelopen 10 jaar om Jazz in Crooswijk op de kaart te zetten. Buurtbewoners maakten hierdoor op een laagdrempelige manier kennis met Jazz en met elkaar. Jonge, afgestudeerde jazzmuzikanten gebruikten mede dit podium om hun carrière op te bouwen.

Hoe het ooit begon:
Hoewel niet iedereen het erover eens, is werd Rita Reys volgens haar eigen biografie geboren in Crooswijk. Crooswijk maakte omstreeks 2005 een moeilijke tijd door vanwege sloop en verpaupering, waardoor grote groepen originele bewoners de wijk verlieten. Crooswijk was veranderd van een ‘Volkswijk met een Gouden randje’ in een ‘Vogelaarwijk’. Bij Nico Piek, muziek liefhebbende bewoner van Crooswijk, ontstond in 2009 het idee om iets muzikaals te doen voor de wijk, zodat buurtbewoners op een positieve manier met elkaar in contact zouden komen.Toevallig kende hij via de school van zijn kinderen iemand die lesgaf op Codarts Rotterdam. Jazz in Crooswijk werd het symbool voor positieve emotie, het doorbreken van de neerwaartse spiraal en elkaar ontmoeten in een muzikale setting. Zo gebeurde het dat afgestudeerde leerlingen van Codarts een prominente plek kregen in de programmering van Jazz in Crooswijk, maar ook Rita Reys heeft bij Jazz in Crooswijk opgetreden!

Financiële ondersteuners, sponsoren en vrijwilligers:
Bij de start van Jazz in Crooswijk werden de concerten ondersteund door de beschikbare Vogelaarsubsidies. Hierna kwam er ondersteuning van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, de gemeente Rotterdam, woningcorporaties, lokale ondernemers en de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk. De gepassioneerde inzet van vrijwilligers, in combinatie met subsidies en giften, maakte de muzikale ontmoetingsplek Jazz in Crooswijk mogelijk en wij hopen zo nog vele jaren door te gaan.

Toegankelijke Jazz in de buurt:
Om een breed publiek aan te kunnen spreken zijn de concerten gratis. Er wordt wel rondgegaan met de ‘tropenhelm’ waarin iedereen zijn vrijwillige bijdrage kan deponeren. De tropenhelm staat symbool voor de tropentijden in de kunst. Traditiegetrouw programmeert Jazz in Crooswijk 10 concerten per jaar op de laatste zondagmiddag van de maand. De laatste jaren bij het Nivon, vanwege de laagdrempeligheid en de goede akoestiek. In 2020, het jubileumjaar, krijgen vier concerten extra jubileumaandacht. Het eerste jubileum nieuwjaarsconcert vindt plaats op zondagmiddag 26 januari en wordt opgeluisterd door een bekende Mistery Guest. Natuurlijk bieden wij alle bezoekers op die middag een glas prosecco aan om dit jubileumjaar in te luiden. Met trots vermelden wij alvast de bands waarvan het publiek het eerste kwartaal kan genieten: Fish Country, ROA! en Eargonauts zijn alle drie muzikale formaties van grote klasse. Wij zien uit naar uw komst!

Nivon:
Dirk Smitsstraat 76
3031 XE Rotterdam
Jazz in Crooswijk iedere laatste zondag van de maand van 15.00 uur tot 17.00 uur.

(ingezonden mededeling Jazz in Crooswijk)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.