Het mooie van het ouder worden is je kennis overdragen. Ik heb de oorlog meegemaakt en vertel deze ervaring op de school van mijn achterkleinkinderen. Zoals vorige maand in de klas van Ruben (11 jaar).  De kinderen mochten ook vragen stellen. Een van de vragen was: waar speelden de kinderen toen mee? Van mijn generatie zijn er steeds minder, maar na veel bellen en op bezoek gaan begin ik bij Annie die nu 90 jaar is. Zij woonde in de Vlietstraat in Kralingen aan de rand van de brandgrens. Zij speelde met poppen en haar vader had houten rolschaatsen gemaakt. Haar nicht Hennie woonde ernaast en vertelde dat zij op straat tolden en met krijt hinkelbanen maakten waarop werd gehinkeld.

Mijn generatie knikkerde veel op straat en in het puin (door het bombardement) kon je vlotje varen. Dat kon op de ondergelopen kelders, nadat de verbrande huizen waren gesloopt. Er lag hout waarvan je vlotten kon maken.

Bij Mien Gijzen in de Wollefoppestraat werd verstoppertje gespeeld, maar ook geknikkerd. Jenny Toet speelde op het grasveld voor de deur en liep alleen naar de Kralingse Plas.

Aad Wepster, geboren in 1946, woonde in de Rubroekstraat vlakbij lorrenboer Bontje. Hij woont nu in Bergschenhoek. Hij vertelde over zijn jeugd in de Rubroekstraat. Aan de achterkant, waar de heel oude huizen van de Hendrikstraat stonden die  werden gesloopt, speelde hij met de kinderen uit de buurt. De knikkers gingen op een hoop, waarna van een afstand met een bonk werd geprobeerd daar op te gooien. Ook ging hij spelen op het Schuttersveld waar 2 speeltuinen waren. Er werd veel gehoelahoept en met blaaspijpjes geschoten met pijltjes van opgerold krantenpapier.

Mijn broer Leen ging met zijn vrienden naar de Oude Plantage om witte besjes te zoeken. Daarmee werd ook geschoten met de blaaspijpjes.

Mijn kinderen speelden in de straat waar wij woonden, bij de Rotte. Ook wij keken op de oude huizen in de Hendrikstraat die gesloopt werden. Zij gingen rolschaatsen bij de tricotagefabriek Mook op de Linker Rottekade en speelden met een jojo, deden busjetrap en vermaakten zich  met een gevonden oude kinderwagen die gebruikt werd als schommel (foto). Ook werd er gespeeld met de step. De step werd  later omgebouwd tot step met zijspan waarmee ze  naar de Seringenberg in het Kralingse Bos gingen om ervan af te rijden. Bij ons thuis was van houten planken een racebaan gebouwd  die ’s avond opgeklapt werd.

Mijn achterkleinkinderen Ruben en Daniel komen iedere dinsdagmiddag in de pauze lunchen met mijn kleindochter Linda. Ik haal een zak poffertjes voor in de magnetron en knakworstjes voor een broodje . Na het eten razen ze even uit en net als vroeger is hun favoriete spelletje verstoppertje spelen bij oma in huis.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.