Kerstfeest wordt vaak thuis gevierd met veel eten en mooie versieringen. Mijn kinderen en kleinkinderen vragen weleens wat werd er bij jullie vroeger gegeten?

In de 2e wereldoorlog bij ons thuis niet veel, zeker in de laatste oorlogsjaren niet. Wat ik nog wel weet, is dat mijn moeder vaak vis kocht bij Van Kesteren die met een handkar lang de deuren ging, meestal met schol die los op de kar lag maar ook mosselen. Mijn moeder haalde de schol door de melk en dat was heerlijk. De mosselen gingen door een bakje met azijn en peper nadat ze  gekookt en gebakken waren. Dat was toen meestal ons kerstmenu en later ook.

Toen ik getrouwd was hadden wij altijd een rollade maar nooit wild of zo. Ik weet niet meer waarom. Veel mensen hadden een rollade op het kerstmenu staan.

In deze tijd worden hele programma’s gemaakt voor het kerstdiner maar of dit lekkerder is dan in mijn tijd? Ik weet het niet. Belangrijker was toen een warm huis in de winter. Zeker aan het einde van de oorlog, want zonder gas en alleen de kachel kon je niet koken.

Wij woonden in een benedenhuis met net achter de voordeur een luik naar de kelder waar de kolenboer zo zijn zakken kolen in kon gooien. Maar dat hield ook op. Geen kolen meer, want er waren geen vrachtwagens om die te vervoeren. Mijn broer Piet en ik hebben tot het laatste toe de  geprobeerd de kooltjes uit de kelder te vissen.  Gelukkig was er in de kleuterschool de gaarkeuken waar wij toen gebruik van maakten.

Dit alles bedenkt ik af en toe, als ik de weelde zie van het eten op de televisie en ben ik ook blij dat ik dat mee kan maken.

Mijn huis is versierd, ik heb genoeg te eten, ik rij nog in mijn auto, ga zwemmen in De Windas in Berkel en Rodenrijs, ik klaverjas en speel bridge en krijg elke maand de AOW op mijn rekening.

Steeds zeg ik,  ik heb het nog nooit zo goed gehad, nu ik ouder ben.

Hele fijne en prettige kerstdagen en een gezond 2019.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.