In het onderzoek naar de dood van mevrouw Els Borst is dankzij een DNA-match een verdachte in beeld gekomen. Het gaat om een 38-jarige Bart van U uit Rotterdam.

Hij zit sinds maandag 12 januari 2015 vast op verdenking van moord dan wel doodslag op zijn zus op de Oudedijk op 10 januari 2015. In dit onderzoek is materiaal afgenomen om het DNA-profiel van de man vast te stellen. Dit profiel is vervolgens door de DNA-databank van het NFI gehaald.

Op woensdag 21 januari kon het NFI mededelen dat er een hit was met een DNA-profiel uit het onderzoek naar de dood van mevrouw Borst. Zoals bekend heeft er naar aanleiding van het aantreffen van mevrouw Borst uitgebreid forensisch onderzoek, samen met het NFI, wat dit DNA-profiel heeft opgeleverd.

Bart van Urk balk

Na deze bekendwording is het onderzoek nu gericht op het vaststellen of deze persoon inderdaad is betrokken bij de dood van mevrouw Borst, zoals de verdenking nu luidt. Dat onderzoek is nu gaande. De nabestaanden zijn hierover geïnformeerd.

Aanvullende informatie RTV Rijnmond
Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een onderzoek in naar de gebeurtenissen rondom de Rotterdammer Bart van U. Hij is verdachte vanwege de dood van politica Els Borst.

Van U. werd op maandag 12 januari aangehouden voor de moord op zijn zus in een woning aan de Oudedijk in Rotterdam. Maandag bleek dat hij, dankzij DNA-onderzoek, ook verdachte is vanwege de dood van Borst.

Ontkomen aan behandeling
Volgens het Openbaar Ministerie waren er grote zorgen over Van U. Desondanks is er geen behandeling opgestart, noch strafrechtelijk, noch bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Het OM in Rotterdam zegt in 2011 in een strafzaak wegens verboden wapenbezit te hebben aangedrongen op behandeling van de verwarde 38-jarige verdachte.

Door een hoger beroep en het instellen van cassatie wist Van U. daaraan te ontkomen. Van U. werd in 2011 en 2012 vervolgd voor verboden wapenbezit. Hij werd in 2011 in Rotterdam aangehouden met onder meer een Walther-pistool en een SmIth & Wesson-revolver op zak.

Bang voor islamitische aanslag
Hij zei indertijd bij de behandeling van zijn zaak bang te zijn voor een islamitische aanval op Rotterdam, die volgens de verdachte elk moment zou kunnen plaatsvinden. Om die reden had hij zich bewapend.

De verdachte verzette zich volgens het OM tegen psychische behandeling bij zowel de rechtbank in Rotterdam als in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag.

Geen DNA afgenomen
Ook is het OM er achter gekomen dat er na een eerdere veroordeling in 2012 geen DNA-materiaal van hem is afgenomen. Dit had gewoon gemogen en het had ook gewoon in een databank opgeslagen mogen worden.

Justitie wil daarom dat grondig en breed moet worden onderzocht wat er de afgelopen jaren rondom de persoon van de verdachte is gebeurd. Daarbij wordt ook geïnformeerd bij de geestelijke gezondheidszorg.