Op TV zag ik een zeer verhitte discussie. Mensen lieten elkaar niet uitspreken, iets waar ik mij dood aan erger. Zodra iemand drie woorden had gezegd, vonden de mensen van de andere partij het nodig om er weer dwars door heen te kakelen. Je kon duidelijk zien dat ze elkaars bloed wel konden drinken. En als het gekund had, hadden ze het ook gedaan. Rode koppen en haatdragende blikken. De gespreksleider had de grootste moeite om te voorkomen dat het geen ordinaire scheldpartij werd. Hij moest menig keer mensen tot de orde roepen. Niet dat het hielp.

Het deed mij denken aan de protestanten contra de katholieken in Belfast. Van die koppige, domme mensen, die daar een optochtje wilden houden ter herinnering aan een eeuwen geleden gewonnen veldslag. Ik denk dan: nou en? Maar in Belfast zijn om zulke futiliteiten honderden doden gevallen. En waar ging het hier op de Nederlandse TV over? U houdt het niet voor mogelijk, maar het ging over Zwarte Piet. Zwarte Piet als knecht van Witte Klaas. Kan het nog kinderachtiger?

Natuurlijk vind ik het dom om Zwarte Piet af te schaffen. Elk weldenkend mens weet dat wij daarmee niet de slavernij willen vereren. Ik denk zelfs dat het goed is om elk jaar dit sprookje op te voeren, zodat volwassenen er weer aan worden herinnerd hoe fout het vroeger was. Maar ik vind het net zo dom om zo fel Zwarte Piet te verdedigen. Onze Kralingse dichter Joop van den Bos vertelde mij: ‘Vroeger hadden wij het over Pietje Roet, die zo zwart was omdat hij door de schoorsteen kroop’. Dat vond ik wel een mooie gedachte om de angel uit de discussie te halen. Niks neger, maar zwart van de schoorsteen. Maar dat zal die felle anti-Piet-partij wel niet accepteren. Daarom doet de ‘goedheiligman’ er goed aan om dit jaar ook maar een paar witte knechten in te huren om van het gezeur af te zijn en om te zorgen dat wij in Nederland geen tweede Belfast krijgen. Waar een klein land groot in kan zijn. Want zeurpieten blijven we allemaal.

Jacques Beket

Zwarte piet en sinterklaas