Een meerderheid van de gemeenteraad staat achter de plannen van wethouder Karremans voor een nieuwe stadsbrug tussen De Esch en de Veranda. Een deel van de politici heeft hun voorkeur voor een tunnel daarmee laten varen. Een tunnel lijkt financieel niet haalbaar, een derde stadsbrug is het beste alternatief. De lobby voor een brug met ruimte voor voetgangers, fietsers, beperkt autoverkeer en een tram kan dus beginnen.

Rotterdam heeft grote plannen met Rotterdam-Zuid. Er moeten duizenden huizen worden gebouwd én het openbaar vervoer moet er worden verbeterd. Het reizen van en naar Zuid moet beter, voor werkenden en voor studenten. Een ov-rit van Zuid naar de Erasmus Universiteit is nu bijvoorbeeld enorm tijdrovend, omdat er overgestapt moet worden op Zuidplein of Beurs. Een derde oeververbinding (stadsbrug) is daarom noodzakelijk, zo is het idee.

De gedroomde oplossing was eerst een tunnel met metroverbinding. Maar een tunnel kost vele miljarden meer en het Rijk gaat dat geld niet voor een tunnel over hebben, zei wethouder Vincent Karremans al eerder. Tijdens een raadsvergadering op donderdag konden gemeenteraadsleden ook gespreksverslagen tussen Karremans en betrokken ministers inzien. Daaruit werd duidelijk: Den Haag steunt een lobby voor een tunnel niet.

Een aantal partijen in de gemeenteraad houden echter vast aan het plan om een tunnel aan te leggen. De SP, de Partij voor de Dieren en de Partij voor de Arbeid blijven erbij dat een tunnel de enige oplossing is. Ook 50Plus vindt een brug een slecht idee: “Het is de vraag of de economie er wel bij gebaat is. Dan hebben we het ook maar niet over het afgraven van de oever bij De Esch”, zegt fractieleider Ellen Verkoelen. 50Plus wil daarom dat Karremans een tramtunnel voorlegt in Den Haag. Dit voorstel heeft het uiteindelijk niet gehaald.

En kan er in de toekomst misschien een metro in plaats van tram over de brug rijden? Dat voorstel heeft GroenLinks ingediend bij Karremans. De partij denkt dat er op termijn te weinig ruimte is voor groei in reizigersaantallen met een tram, een probleem dat een metro mogelijk kan verhelpen. Wethouder Karremans heeft eerder gezegd dat er te weinig reizigers voor een metro zullen zijn en dat een tunnel daarom te duur was.

Lees ook: desteronline.nl/bewoners-van-de-esch-zeer-teleurgesteld-over-voorkeur-van-bw

Nu wél luisteren naar inspraak
De hele gemeenteraad vindt dat de inspraak van bewoners en de scheepvaartsector veel beter moet als het plan doorgaat. Nu is er vrijwel niets gedaan met de inbreng van deze partijen. Nog voordat de inspraakrapporten klaar waren kwam Rotterdam al met de mededeling dat alleen een brug mogelijk is. Wethouder Karremans is zich daarvan bewust: hij belooft de omwonenden en scheepvaartsector in het vervolg nauw bij het proces te betrekken. Vrijdagavond gaat hij langs bij bewoners van De Esch.

Raadspartij Forum voor Democratie wil dat er snel duidelijkheid komt over de twee boerderijen die langs het water op De Esch staan. Om de brug aan te leggen is het wellicht nodig om een stuk van de oever van De Esch af te graven. Dat betekent dat de boerderijen misschien moeten verdwijnen. Karremans zegt met de eigenaren van deze gemeentelijke monumenten te gaan praten. “De intentie is om te kijken of we die boerderijen kunnen verplaatsen. Maar eerst ga ik met de eigenaren praten wat zij willen. Ik wil ook weten hoe de technische staat van de panden is.”

Tim Kind van Volt wil dat de wethouder ook contact zoekt met de EU, en dan met name met Eurocommissaris Frans Timmermans. Hij moet Timmermans de plannen voorleggen, volgens Kind is er geld te halen bij de EU voor een duurzame brug. Karremans heeft beloofd contact met Timmersman op te nemen.

Maar nu eerst gaat alle aandacht naar de lobby bij minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Want ook het plan voor de derde stadsbrug is nog niet zeker, de minister moet een selectie maken uit meerdere projectvoorstellen. Karremans waarschuwt: “Er is echt nog niet zeker.” Op 10 november valt de definitieve beslissing. Rotterdam hoopt (uiteraard) vurig op een positief resultaat.

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.