Mijn kleindochter Linda belde: ”Oma, Daantje en Annick gaan zaterdag op voetbalkamp van C.V.V. Berkel, komt u ze uitzwaaien? De bussen vertrekken om 13.00 uur.” Ik zei natuurlijk geen nee al was het wel erg warm op de parkeerplaats.

Bij ons in de familie zijn we gewend dat ik overal bij ben, wat belangrijk is. Daantje en Annick zijn mijn achterkleinkinderen zie de foto in kleur.

De vakantiekampen waren een traditie van Buurtvereniging Vredenoord die al in 1971 in Teteringen (Noord-Brabant) en later in grotere kamphuizen in Baarn en Leersum werden gehouden. Wat Teteringen apart maakte was de samenwerking van verschillende wijken in Kralingen, zoals met Centrum Kralingen in het voormalige Kralingse Volkshuis aan de Hoflaan 132, naast het toenmalige politiegebouw.

Net als bij Vredenoord werd er veel georganiseerd voor kinderen en bewoners uit Kralingen Oost. Bovenin het gebouw was er een jongerenclub waar Dick van der Maarel de leiding had. Hij was een bijzondere man en werd een van mijn beste vrienden en was zeer sociaal . Hij vertelde dat zijn club een kamphuis in Teteringen had.

Dat klonk ons als muziek in de oren. Kinderen in Kralingen West gingen in de jaren 70  niet veel op vakantie. Met  donaties van o.a. de studentenvereniging,  die rond Sinterklaas geld inzamelde en dit schonk aan goede doelen, konden wij een bus bij Van ‘t Hart op de Kortekade huren en we gingen op pad voor het eerste Vredenoordkamp. Dick ging als beheerder mee. Zie de foto in zwart-wit.

Het was het begin van een mooie tijd. Door het succes waren wij genoodzaakt later een groter kamphuis te huren, o.a in Baarn en Leersum. Dit waren kamphuizen van de gemeente Rotterdam .

Aan alles komt een einde maar het mooie ervan is dat mijn dochter en haar man, die er bij Vredenoord ook in het begin ook als leiding bij waren,  de grondleggers werden van het voetbalkamp van C.V.V. Berkel, 40 jaar geleden.  Mijn kleinkinderen gingen mee op voetbalkamp en later mijn achterkleinkinderen, zoals afgelopen zaterdag.

Wel is het tegenwoordig zo, dat je een paar uur later via de computer, Facebook kunt zien dat ze aangekomen zijn. Dat is anders dan vroeger maar de blije gezichten zijn dezelfde als vroeger. Het blijft een mooie tijd, dat verandert  niet.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.