Het wordt steeds minder bekend, maar zelf raak ik er steeds sterker van overtuigd dat er waarheid in steekt: de twee weken tussen Kerstmis en Driekoningen, 24 december en 6 januari, zijn echt bijzonder. Daarin kunnen heel bijzondere dingen gebeuren. Vooral op wat je in de nachten kunt meemaken, moet je alert zijn. De ‘Twaalf heilige nachten’ heten ze. Vorige week woensdag waren ze voorbij – en dat hebben we geweten! Het Parool kopte met de woorden die ik nu ook boven mijn stukje heb gezet: ‘Eerste prik met coronavaccin in Nederland gezet: “Waanzinnig moment”’: Het citaat komt van coronaminister De Jonge. ‘De 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri is woensdagochtend in Veghel als eerste in Nederland ingeënt met het coronavaccin’, vervolgde Het Parool. ‘Minister Hugo de Jonge was erbij toen de eerste prik werd gezet. “Ik zou zeggen: mouwen opstropen [hier herkennen wij de Rotterdammer in onze minister] en gaan!”’ Ziet u het al voor u? Ouwejaarsavond 2021, quizvragen over het afgelopen jaar, in de dagbladen: wie is de enige echt bestaande Bekende Nederlander in dit rijtje: ‘Mina Bakgraag, Sanna Elkadiri, Gerrit Onverwacht, Tinus Plotseling’?

‘De actie en de foto zijn bijna tot een identiteitsritueel verworden: …’, schreef Sylvain Ephimenco over een andere bekende Nederlander 5 januari in Trouw (‘… Dynamisch en nietszeggend tegelijk’: trouw.nl/opinie/het-door-de-toeslagenaffaire-geschonden-rechtsgevoel-is-niet-gebaat-bij-een-kabinetscrisis). Zijn commentaar is zó raak dat ik het wil overnemen: ‘Misschien hebben we in Nederland te vaak de neiging om vooral te benadrukken wat hapert en vergeten we wat veel beter functioneert dan in andere landen. Vanuit het buitenland wordt Nederland vaak als een voorbeeldige democratie genoemd. De waarheid zal wel in het midden liggen, maar mij lijkt de omschrijving die essayist Henk Hofland (1927-2016) ooit van zijn land gaf, de kern van de zaak te raken: “Nederland is een dorp dat naar perfectie verlangt en dat kan niet goed gaan”.’ Waanzin op poldernivau. Nee, voor echte waanzin moeten we naar een groter land. Op diezelfde eerste dag na de twaalf heilige nachten brak in Amerika de duivel los. Ik bedoel het letterlijk, en verwijs voor mijn uitleg terug naar wat ik 3 november 2020 hier schreef:  desteronline.nl/trump-tussen-satan-en-diabolos.

Meer wereldlijk commentaar gaf Ian Buruma:  nrc.nl/nieuws/2020/12/23/obama-zo-zijn-wij-niettrump-toch-wel

Afgelopen zaterdag ging hij er nog op door: nrc.nl/nieuws/2021/01/08/opgehitst-door-de-sekteleider

Tekst loopt door onder de afbeelding

Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay

In mijn eigen woorden samengevat: Trump is een unieke mix van enerzijds wat vroeger ‘geestelijk gestoord’ heette en anderzijds een ongeveer even sterk charisma. ‘Komt allen tot mij, misdeelde verliezers in de elitaire wereld van de patsers. Ik ben net als jullie, en Amerika is van ons’. De voorspellingen op korte termijn zijn zorgwekkend. Op het momen dat ik dit schrijf, zondagmiddag, lees ik op CNN dat de democraten een impeachment voor maandag voorbereiden. Ook als dat lukt, zullen Amerika en de rest van de wereld niet van Trump af zijn. Slechts één remedie zal effectief zijn: ‘levenslange verpleging van rijkswege’. Zo heette dat vroeger; tegenwoordig is het (zie Wikpedia): Dwangverpleging is de term die gebruikt wordt om de middelen en maatregelen aan te duiden die door een verplegende instantie worden getroffen jegens een patiënt, waarbij deze beperkt wordt in zijn grondrechten tegen diens uitdrukkelijke wil en/of de wil van zijn wettelijk vertegenwoordigers. Beperking van de bewegingsvrijheid (zoals door fixatie) en het toedienen van geneesmiddelen onder dwang zijn voorbeelden van dergelijke maatregelen.

In Nederland is dwangverpleging mogelijk op basis van drie wetten, namelijk:

De wetten hebben tot doel om te komen tot een verantwoorde toepassing van Middelen en Maatregelen en zodoende de patiënt te beschermen tegen machtsmisbruik en willekeur. De inbreuk op de grondrechten die mogen worden gemaakt zijn dan ook beperkt.

Zie ook

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.