Kennismaking met de paardensport en verbinding met de stad: Connected by Horsepower

Donderdag 25 april hadden de leerlingen van OBS Pantarijn, binnen het project Werken als een Paard Vakantieschool, de primeur om op het terrein van de Rotterdamsche Manège kennis te maken met Tebbie. Ook mochten zij het EK-parcours springen met echte hindernissen, dat vanwege de aankomende EK’s speciaal voor kinderen van Rotterdamse basisscholen is gemaakt. Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam Festivals zorgen samen dat Rotterdam als Host City van de EK’s prominent op de kaart komt te staan, zowel voor de Rotterdammers als voor de bezoekers van de Longines FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-Dressuur 2019.

Tebbie te zien in Rotterdam
Para-Dressuur amazone en paralympisch en wereldkampioen, Sanne Voets, maakte de typisch Rotterdamse naam van het iconische paard bekend. Het gigantische EK-paard (354kg en 2.90m hoog) gaat de komende maanden door de stad trekken. Voor de ‘pop-up’ events kunnen teams in verschillende categorieën zich vooraf inschrijven via de EK-website (vanaf 1 mei). Daarna vinden de eerste competities plaats met uiteindelijk een finale die voor de start van het EK zal plaatsvinden. Tebbie is tijdens de EK’s op het terrein van de EK’s te aanschouwen. Op deze locatie wordt geen competitie meer gehouden. Uiteraard kunnen bezoekers wel op de foto met het grootste paard van het EK.

Meer dan 5000 kinderen aan het springen
Van 6 mei t/m 14 juni gaat Sportbedrijf Rotterdam met het springparcours met als titel ‘Jump, jump, everybody jump!’ langs basisscholen groepen 5 t/m 8. De inschrijvingen zitten al helemaal vol. In totaal gaan ongeveer 5000 Rotterdamse schoolkinderen onder schooltijd deelnemen aan het parcours. De 40 kinderen die het parcours het snelste (èn foutloos) afleggen kunnen zich plaatsen voor ‘The Final’ die op 27 juni in Ahoy plaatsvindt. Buiten de sportlessen op school wordt het parcours ook nog ingezet bij verschillende evenementen.

“In aanloop, tijdens en na de EK’s vinden er tal van side-events plaats.” zegt Fred Rozendaal, algemeen directeur van de Longines FEI Europese Kampioenschappen Rotterdam 2019. “We willen verschillende doelgroepen kennis laten maken met de paardensport, kinderen stimuleren om te gaan sporten én laten zien hoe een topsportevenement als de Longines FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-Dressuur de verbinding legt op maatschappelijk vlak met de stad. Zo geven wij invulling aan het EK-thema Connected by Horsepower!”

EK’s komende maanden zichtbaar in Host City Rotterdam 
Rotterdam Festivals ontwikkelde samen met het oer-Rotterdamse Bureau Bunk het plan voor het iconische paard. “Het paard zal dit voorjaar en deze zomer op prominente plekken in Rotterdam zijn opwachting maken. Het paard zet aan tot team play; krachten bundelen en ‘m samen in beweging krijgen. Belangrijke elementen uit de EK’s die we op een laagdrempelige manier willen overbrengen op een zo breed mogelijk publiek” zegt Hedwig Hupkes van Rotterdam Festivals. “Daarbij zorgt Tebbie uiteraard voor prominente zichtbaarheid van de EK’s in de stad op een ludieke en speelse manier”.

Een aantal side-events wordt mede georganiseerd door Rotterdam Topsport en het Sportbedrijf Rotterdam. “Deelnemen aan sport verhoogt de kwaliteit van het leven in de stad, stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van mensen en vergroot de binding van bewoners. Dit sluit perfect aan bij het overkoepelende thema van de EK’s: ‘Connected by Horsepower’. Met het parcours willen we zoveel mogelijk kinderen activeren en laten bewegen.” aldus Edwin de Koning, project manager grote sportevenementen bij Sportbedrijf Rotterdam. “Tebbie kom je straks overal tegen. We hopen dat veel Rotterdammers met elkaar een team vormen en als team Tebbie zo snel mogelijk 50 meter verplaatsen. En dat die teams natuurlijk gaan strijden voor een plekje in de halve finales tijdens de kwalificaties op zaterdag 18 mei (parkeerplaats Ahoy Rotterdam) en zondag 30 juni  (parkeerplaats Topsportcentrum).”

“Binnen de hippische wereld leven de komende EK’s al enorm. Alle Europese topruiters en -amazones hebben Rotterdam al prominent in hun agenda’s staan,” zegt Hans den Oudendammer, directeur Rotterdam Topsport. “Het is leuk om te zien dat door dit activatie programma, dit grootste internationale paardensportevenement ook voor alle Rotterdammers alom zichtbaar wordt. Iedereen weet straks dat de EK’s eraan komen!”

Werken als een Paard Vakantieschool
Vanwege de EK’s die dit jaar in de schoolvakantie (van 19  t/m 25 augustus) plaatsvinden, is het programma van de Vakantieschool van Werken als een Paard naar de meivakantie verschoven. De leerlingen van Basisschool Christophoor, Crisisopvang Maatschappelijk centrum Rotterdam e.o., Basisschool OBS Pantarijn, Basisschool Sterrenschool de Globbetrotter, Crisisopvang Stichting Arosa en Speciaal onderwijs Horizon krijgen een leuke, leerzame en kosteloze vakantiedag aangeboden. Met als belangrijkste boodschap: “Als je werkt als een paard kun je veel bereiken.” Het programma wordt op iedere specifieke doelgroep afgestemd, maar op hoofdlijnen is het nagenoeg hetzelfde. ’s Morgens theorieles over paarden en sociaal emotionele vaardigheden, daarna een gezamenlijke lunch en verschillende activiteiten waaronder: deelname aan het EK-parcours, samenwerking-spellen, paardentaarten maken, paarden verzorgen / poetsen en ponyrijden. Als afsluiting krijgen de kinderen een Werken als een Paard shirt en een medaille.


‘Wat terugdoen voor de stad’

Het EK-2019 springen, dressuur en para-dressuur zal in augustus Kralingen op stelten zetten. De organisatie, gewoonlijk jaarlijks in de weer voor het CHIO, is begonnen het evenement te promoten in Rotterdam. Op donderdag 25 april was de officiële start van het ‘activatieprogramma’, met de presentatie van ‘Tebbie’ en met kinderen van OBS Pantarijn, op het terrein van de Rotterdamsche Manège. Desgevraagd zei EK-directeur Fred Rozendaal, minzaam glimlachend, dat de voorbereidingen volgens plan verlopen.

In het interview met hem, verschenen in De CHIO-Ster van 12 juni 2018, zei hij dat de sociaal maatschappelijke projecten, waaraan de CHIO organisatie al een aantal jaren meewerkt, moeten meeliften met het EK en dat het EK een ‘legacy’ moet achterlaten. M.a.w. de projecten moeten structureel  worden uitgebreid. Zie: desteronline.nl/ik-zal-hier-elke-dag-zijn-met-een-ek-bril-op. Die vinden plaats onder de vlag van ‘Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam’ (stichtingtrustfonds-har.nl). Het trustfonds werd opgericht met als oogmerk ‘wat terugdoen voor de stad’. De Hippische Alliantie Rotterdam organiseert een aantal projecten, zoals ‘Werken als een paard’, voor kinderen uit ‘uitdagende (Rotterdamse) wijken’, (werkenalseenpaard.nl).

Meer foto’s hier

Meer foto’s hier

Fotoserie:

De kinderen van groep 5 van OBS Pantarijn mochten afgelopen donderdag als eersten proberen om Tebbie van zijn plaats te krijgen. Dat lukte niet, omdat de wielen wegzakten in de ‘all weather bodem’ van het wedstrijdterrein. De Pantarijn-kinderen mochten ook als eersten het EK-parcours uitproberen. Daarna gingen ze verder met het programma van de ‘Vakantieschool’, onderdeel van ‘Werken als een Paard’.

Tebbie

Het houten promotie-paard is naar verluidt genderneutraal maar waar de naam vandaan komt? Duidelijk werd dat niet. Typisch Rotterdams is die wel, getuige deze versregel:

“Tebbie je haar geverfd, tebbie je haar weer blond, er zou geen Rotterdam zijn als Tebbie niet bestond” zingt Rotterdammer Arie van der Krogt.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.