Het onderwerp van vandaag. De Zorgbonus. Even een opfrisser. De regering wil graag de zorgmedewerkers die “aan het front staan” een hoge zorgbonus geven maar de Tweede Kamer wil eigenlijk dat alle zorgmedewerkers die hoge bonus krijgen. U begrijpt het, dat scheelt wel enige honderden miljoenen. Een patstelling. Wat nu te doen? Allereerst de vraag: moet de zorgbonus überhaupt wel naar zorgmedewerkers? Ik zie niet in waarom. Zorgmedewerkers worden betaald voor hun gewerkte uren en overuren. Dat er nu veel meer patiënten zijn dan in vorige jaren, dat verandert niets.

Een bedrijf gespecialiseerd in autoschades heeft ook meer werk als het spekglad is en iedereen uitgedeukt wil worden. Maar krijgt dat schadebedrijf voor dat extra werk een vorstbonus? Nee, natuurlijk niet. Gewoon loon naar werken. Het is zijn werk. Kortom, een zorgbonus is een goed idee, maar dan alleen voor medemensen die nu zorg verlenen maar normaliter niet. Wie dan? Hebt u schoolgaande kinderen? Dan hebt u zorg verleend aan uw kinderen thuis die normaal op school zitten. Verdiend dus. En de kinderen zelf?

Ook een zorgbonus verdiend. Zij zaten vaak alleen thuis en zorgden voor zichzelf. Maar er zijn meer gegadigden. Onlangs sprak ik in een tehuis met een paar 90-plussers en vroeg – keurig op 1,5 m afstand – of ze zich eenzaam voelden. “Valt wel mee”, was het antwoord. “Hoe dat zo? ”, vroeg ik. “Wel, het huis waar we wonen, heeft al jaren een iPad-cursus, en wij hebben dus al jaren een iPad. En met dat ding op onze schoot kunnen we bellen en praten met onze kinderen en kleinkinderen. En als ze niet kunnen, kijken we naar de fotootjes van de kleinkinderen. Ik: “Een zorgbonus voor de iPad-cursus dus!” “Zeker te weten,” was het antwoord, “zij hebben een prijs verdiend! “ Maar natuurlijk dacht ik, een prijs! We moeten van het woord bonus af!” Het is geen bonus, maar een prijs. Wat denkt u van de Rotterdamse Zorgprijs? Mooi, dan zijn we het dus eens. Wie reikt hem uit? Onze gebiedscommissie? En, belangrijker nog: wie krijgt hem? U?

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.