Het leven bestaat uit veel periodes. Eerst het gezin waarin je geboren wordt. Heb je broers of zusters? Woon je in de stad of op het platteland? Het vormt je verdere leven. Hier in Berkel en Rodenrijs waar veel van mijn familieleden wonen, vinden die ruimte heel belangrijk. Zeker de kleine kinderen hebben veel speelruimte in hun omgeving, met sloten en weilanden. In de stad is het een ander verhaal. Meer kinderen in de buurt en minder ruimte. Zoals ook ik als kind in de Ketenstraat opgroeide. De scholen waren wel op loopafstand en ook waren de winkels vlakbij.  Het leven werd geleefd op straat en op de stoep voor je huis. De huizen waren binnen erg klein en veel families woonden bij elkaar zoals bij ons. Op de foto (na de oorlog gemaakt) zit ik, tweede van rechts, voor de deur van mijn oma met naast mij drie zussen van haar die daar ook woonden. Wijzelf woonden aan de andere kant van de straat met boven ons een broer van mijn moeder.

Rotterdam had veel van die buurten waar veel saamhorigheid was. Samen de oorlog meegemaakt en elkaar geholpen. Dit neem je je verdere leven mee, ook toen er in de jaren 70 veel andere mensen uit verschillende landen kwamen wonen, wat voor veel mensen wennen was.

De verschillen waren niet zo groot, iedereen wil het beste voor de kinderen en met veel inzet is het nooit uit de hand gelopen, zoals in veel andere grote steden in Europa.

Ik denk wel eens, nu ik ouder word: vroeger waren wij wel armer maar niet minder gelukkig en met al die verschillende mensen die hier zijn komen wonen was het makkelijker om mee om te gaan.

Wij waren geen van allen rijk er werd weleens gezegd: die buitenlanders krijgen alles voor niets maar toen ik voorzitster van Buurtvereniging Vredenoord was  zei ik altijd: wij maken geen verschil, iedereen is gelijk waar je ook vandaan komt.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.